четвъртък, март 13, 2008

Fon Fly on Dante 1Б




Тъй като моят анонимен приятел изрази неподправеното си учудване от публикуваните снимки(горе), смятам да разясня причината за появата им и историята свързана с тях.
През късната пролет на 2007 година, реших да отида в землищата на селата Горни и Долни Лозен, добре познати на повечето от вас, като начална точка за изкачването на Лозенска планина и връх Половраг. Целта ми в конкретния случай не беше самата планина, а сгушените в полите и бъзови храсталаци. Или инак казано това беше началото на мисия "Бъзов Цвят 2007".
За какво ми трябваше бъзов цвят? За пролетен обреден ритуал по време на който върху телата на голи девойки и упоени късоопашати кучета се хвърлят цветовете на цъфтящи растения? Или за специална противоалергична терапия включваща потъпкване на бъзов цвят с боси крака и натъркване на тялото с крем "Здраве"? Съвсем не. Причнината бе съвсем прозаична - направата на бъзов сироп по стара народна рецепта, за чиито точни пропорции ми помогнаха Веселка, Сашка Цветанска, г-н Гугъл и вродената ми кулинарна интуиция.
Мисията "Бъзов Цвят 2007" се увенча с невероятен успех. След известно лутане в покрайнините на Горни Окол аз случайно се натъкнах на една приказна полянка скрита от случайни погледи с буйна растителност. Там открих прекрасни бъзови храсти с едри цветове и невероятен аромат, който не успя да предизвика бурна алергична реакция в тялото ми, поради антихистаминовото хапче, което бях глътнал същата сутрин.
Когато се върнах в къщи (на Данте 1Б), и започнах да мия и сортирам цветовете, се оказа, че заедно с тях в раницата ми са попаднали и най-различни дребни обитатели на бъзовия храст - мравчици, паячета, бръбарчета и т.н., които внимателно пуснах в задния двор на кооперацията (където също имаше бъзов храст). За моя голяма изненада сред цветовете в раницата открих и тази пеперуда, чиито снимки съм публикувал (снимките са правени на балкона на Данте 1Б). Подържах я малко на пръста си докато изсъхне, след което тя излетя в неизвестна посока (предполагам най-близкото цъфтящо растение). Същевременно успях да и направя една кратка фотосесия и в последствие си поиграх да редактирам някои от изображенията. Резултатът ми хареса и от доста време (8-9 месеца) ми се искаше да го споделя с вас. Ето че и това стана - съвсем случайно, просто вчера видях една от въпросните снимки да се появява на екрана на монитора ни (скринсейвър знаеш). На първата снимка леко съм оцветил крилата на пеперудата в оранжево, а на долната съм подсилил контраста и сенките.
Айде, това от мен като за начало на пролетната блог сесия и повече екшън това лято за всеки.
Тук >>>БЪЗ<<< може да видите операция "Бъзов Цвят 2007" в снимки.

6 коментара:

Анонимен каза...

???
Ti podigravash li se s nas!?

Анонимен каза...

Tova veche e drugo neshto! Obrazite sa vtakani v istoria, a moita dusha e spokoinia.

Buzov sirop znachi...

Kato startirash proekt "Kompot 2008" moje da doida da ti zatvariam burkanite...
...no niama da stoia zad bloka pri vriashtia kazan shtoto me e sram.

marieta каза...

snimkite sa tolkova sveji i zeleni :) super!
pa toz anonimniq po-obre go pokani za proekt "djibre 2008"

Buksy каза...

а къде останаха несподелените филмови експерименти в стил "клип", които така силно ме впечатлиха, гледани в различни мои състояния (и трезвен), и които също така отлежават на харддиска ти и чакат да се излюпят от пашкула и да полетят в дебрите на блога ти?!

Bla каза...

Taя офца Барб и мен ме спами, д'еба женския бот. Ей, кучко - къш ма!

Buksy каза...

СУС, МА!